Hur fungerar inkognitoläget?

I den digitala eran vi lever i idag har integritet och säkerhet blivit centrala frågor. Många av oss är medvetna om att vårt beteende online ofta spåras, analyseras och ibland säljs vidare till tredje part. För att ge användarna möjlighet att skydda sin integritet när de surfar på nätet har många webbläsare introducerat ett "inkognitoläge". Men vad innebär det egentligen och hur fungerar det?

Vad är inkognitoläge?

Inkognitoläge, även känt som "privat surfning", är en särskild funktion i webbläsare som låter användare navigera på internet utan att spara någon information om vilka sidor de besöker. När du använder detta läge, verkar det som om varje session du har startas från noll, utan något tidigare sparat historik eller cookies.

Hur fungerar det?

När du aktiverar inkognitoläge:

Begränsningarna för inkognitoläge

Även om inkognitoläge ger en ökad integritet finns det vissa saker det inte kan göra:

När och varför använda inkognitoläge?

Det finns flera situationer där inkognitoläge kan vara särskilt användbart:

Hur man startar inkognitoläget i olika webbläsare

Vi har skapat instruktioner som beskriver hur man gör för att starta inkognitoläget i olika webbläsare, kolla i listan nedan och klicka dig enkelt in på instruktionen för just din webbläsare:

Eller på din iPhone:

Eller på din iPad:

Eller i Android:

Eller i särskilda appar:

Sammanfattning

Inkognitoläge erbjuder en användbar lösning för dem som vill skydda sin webbsurfning från att bli registrerad. Men det är inte en fullständig lösning för online-integritet. För bästa möjliga skydd bör användare också överväga VPN-tjänster, skriptblockerare och andra integritetsverktyg för att säkerställa fullständig digital säkerhet och anonymitet, digital integritet och säkerhet.


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~5 min.
Texten uppdaterades senast 2023-10-23.


Skriv en kommentar